Suvesoe mai algus

Juba mõnda aega on päevased temperatuurinäidud ületanud 20, isegi 24-25 kraadi. Kes usub, et alles 26. aprillil sadas Tallinnas lörtsi? Sõitsin maale kindla kavatsusega paar peenart teha, aga selle kuumusega lihtsalt ei suutnud labidat kätte võtta. Vihma pole ka ammu tulnud, nii et herned ja oad peavad veel ootama. Midagi on ju ikka juba maha pandud ka – peterselli, spinatit, porgandit (natuke) ja veel natuke spinatit.

Nädalaga oli maal päris palju muutunud – mitmed taimed, kelle olin juba mõttes maha kandnud, olid ikka otsustanud tärgata. Aiablogides kurdavad kõik, et tänavune talv on palju kurja teinud ja minagi arvasin, et ilmselt on jaapani enelas kadunud, aga õnneks oli täna juba päris kobeda olemisega.

Kuna mul taimetarkust napib, siis guugeldan usinasti, et teada saada, millal üks või teine taim kevadel ennast ilmutab. No enamasti sellest midagi ei kirjutata. Näiteks kuldlaugud tärkavad ilmselt hilja, sest alles täna olid esimesed taimed näha. Siilkübarad andsid ka alles täna endast märku. Mõni taim on veel talveunes, näiteks spinat-kermesmari ja neiusilm. Muidugi oleneb see tärkamine sajast erinevast asjast ja nii mõnigi taim pistab sel aastal nina mullast välja hiljem kui eelmisel aastal.

Eelmisel sügisel istutatud liiliatest on kaks mullast väljas. Tore! Esimene nartsiss õitseb ja tulbid on ka kohe-kohe avanemas. Spinat on tärganud ja rabarberit oleks täna juba võinud kaasa võtta, aga kiiruga unustasin ära.

Mida ma siis täna tegin? Tegin seda, mida ma ise nimetan nokkimiseks – käin kühvliga aias ringi ja nokin umbrohtusid välja. Ei midagi revolutsioonilist, aga vahel kohe ei viitsi suuri tegusid ette võtta. Ehk järgmine kord … Kastsin muidugi ka ja niitsin natuke maja ees muru. Kuna seina ääres ja õue peal rohus õitsevad meelespead ja nurmenukud, sõitsin niidukiga neid hoolega mööda – ikka oma ema laps! No ei suuda kohe üle lillede sõita.

Kirjutada võiks veel sellest, kuidas ma oma ettekasvatatud taimedega nagu kass poegadega mööda elamist ringi käin – ikka päevaks rõdule ja õhtul tuppa tagasi. Tahaks juba selle kasvuhoonetäie maale kolida, aga väga veel ei julge, sest lubatakse öökülmasid.

Lehtertapp aga ööbib täna esimest korda maal,  muidu oleks hakanud mööda kardinat üles ronima. Eelmisel aastal samal ajal olid rõngaslilled ja lõvilõuad juba aeda istutatud.

Toomingas õitseb esimest päeva (bussis kuuldud jutt) ja homseks lubab ilmajaam ilma järsku jahenemist.

Bergeeniaõis ja päevapaabusilm

Bergeeniaõis ja päevapaabusilm

Meelespead

Meelespead

Vana ja aus kastekann

Vana ja aus kastekann

Tikker õitseb

Tikker õitseb

Majaesine

Majaesine

Kevadine

Kevadine

 

 

Lisa kommentaar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.